Studio040

App moet alternatieven voor auto stimuleren

Medewerkers van gemeente Eindhoven en ASML gaan vanaf aankomend jaar de TURNN-app gebruiken. Via deze routeplanner kunnen werknemers verschillende duurzame manieren vinden om van A naar B te komen, zoals beschikbare deelauto's.

De app van de ICT Group maakt onderdeel uit van de MaaS-pilot en moet mensen stimuleren om duurzamer te gaan reizen van en naar Brainport Eindhoven. Aan de proef werken gemeente Eindhoven, ASML en Brainport Development mee.

Via de TURNN-app kunnen werknemers verschillende opties bekijken om van deur naar deur te reizen, bijvoorbeeld deelauto's, deelfietsen of via het openbaar vervoer. Vervolgens kunnen ze via diezelfde app de reis boeken en betalen. In het geval van zakelijk reizen kan het ook automatisch gedeclareerd worden en bij files of slecht weer worden alternatieve reismogelijkheden aangeraden. 

Aanleiding voor de gemeente Eindhoven en ASML om de app te gebruiken, naast het stimuleren van duurzamer reizen, is dat er door de economische groei meer vraag is naar vervoer van en naar de Brainport regio. Echter neemt de ruimte hiervoor af, dus proberen instanties alternatieve reismogelijkheden te stimuleren om de leefbaarheid en bereikbaarheid van de regio goed te houden. 

Landelijke pilot
De pilot in Eindhoven maakt onderdeel uit van zeven landelijke pilots georganiseerd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met regionale overheden. 

Laat je reactie achter