advertentie Banner Profile Mekkes

Eindhoven Airport

App Eindhoven Airport voorspelt vliegbewegingen

Eindhoven Airport heeft een app ontwikkeld die voorspelt wanneer er hoeveel vliegtuigen in de buurt van het vliegveld overvliegen.

De BurenApp, zo heet die. De app bestaat al langer, maar op dit moment is het alleen nog mogelijk om live te zien waar toestellen vliegen. Vanaf zondag is het ook een optie om een paar uur vooruit te kijken. "Daar kan een bewoner bijvoorbeeld rekening mee houden als die een barbecue gepland heeft", stelt een woordvoerder van de luchthaven.

Het bestuur van het vliegveld laat weten het belangrijk te vinden 'zijn buren' goed te informeren. De voorspelling is gebaseerd op de weersverwachting van het KNMI. Piloten stijgen namelijk op in bepaalde richtingen en houden daarbij rekening met de wind.

'Ik heb die app niet nodig'
Sommige omwonenden van Eindhoven Airport zijn sceptisch over de app. "Alle maatregelen die niks doen tegen de overlast zijn wat mij betreft overbodig", vertelt Airport-criticaster Willem van den Brink. "Ik kan nu ook al voorspellen hoeveel vliegtuigen er over mijn huis vliegen. Daar heb ik die app niet voor nodig."

Seyno Sluyterman staat iets neutraler in het verhaal. Hij haalt z'n schouders op over de app, tenzij er voortaan ook gemeten wordt hoeveel geluid de vliegtuigen produceren. "Als we dat kunnen zien en er na een maand op terug kunnen blikken, dan hebben we er wat aan", zegt hij. De man voegt er echter gelijk aan toe dat dat technologisch waarschijnlijk een ingewikkelde operatie is.

Zondag live
Vanaf zondag gaat de BurenApp voorspellen welke vliegtuigen wanneer over bepaalde delen van de regio Eindhoven vliegen. In de loop van volgend jaar blikt de tool zelfs 24 uur vooruit.

Laat je reactie achter