'De protocollen van de wijzen van Sion' verscheen in het begin van de twintigste eeuw in Rusland

Antisemitisch boek voormalig raadslid uit de handel genomen

Het boek ‘Hitlers Diamanten’, van voormalig gemeenteraadslid in Eindhoven Theo Beenen, is uit de handel genomen wegens de antisemitische strekking van de publicatie.

In het boek herhaalt Theo Beenen, die het werk onder de naam het Enigma Collectief publiceerde, antisemitische complottheorieën. Dat schrijft onderzoeksjournalist Bart FM Droog.

Zo noemt het boek de Protocollen van de Wijzen van Sion een goede historische bron. Dit terwijl de complottheorie, die gaat over een Joods complot tot wereldoverheersing, al lang en breed is ontkracht. De nazi’s gebruikten de theorie om de haat tegen Joden aan te wakkeren.

Het boek werd gepubliceerd door uitgeverij Aspekt, pijnlijk genoeg ook de huisuitgeverij van het CIDI – Centrum Informatie en Documentatie Israel.

Geen tweede druk
Aspekt was aanvankelijk van plan een tweede, herziene versie van het boek te publiceren maar ziet daar inmiddels vanaf. De uitgeverij laat weten dat het boek nooit gepubliceerd had mogen worden.

Het boek is inmiddels uit de handel genomen. Alle exemplaren zijn vernietigd.

Theo Beenen laat in een reactie weten niet de bedoeling te hebben gehad om antisemitische denkbeelden te uiten en juist het gevaar van 'religieuze intolerantie' te hebben willen aankaarten. Ook zegt Beenen een herziene uitgave van het boek te willen publiceren.

Aspekt laat weten hier geen oren naar te hebben. 

Laat je reactie achter