advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Anderhalve meter is nu heilig op de markt

Afstand houden is het devies, ook op de markt die dinsdag weer werd gehouden in het Eindhovense centrum. Marktkooplui hadden hun eigen trucs bedacht om de klanten uit elkaar te houden.

De verontwaardiging was niet van de lucht, dit weekend. Overal op social media waren foto's te zien van mensen die zich op het strand of bij de bouwmarkt niets aantrokken van de corona regels. Maar hoe anders was het vandaag op de dinsdagmarkt in Eindhoven. Daar hadden marktkooplui 's ochtends een instructie gekregen hoe om te gaan met de nieuwe en strengere regels. Het resultaat: vakken van krijt op de grond, wachtrijen van afzetlint en een nummertjes-systeem bij de viskraam. 

"Zesentwintig!" roept een jongeman achter de viskraam. Hij houdt een plastic zak omhoog. Een van de  mensen die tegen een witte muur in de zon staan loopt naar voren en neemt de zak aan. Een nummertje trekken voor je vis: het is nieuw op de dinsdagmarkt. "De mensen reageren er goed op, ze komen rustig naar de kraam gewandeld als ze aan de beurt zijn. Mij bevalt het wel, lekker rustig" zegt de vishandelaar.

Ook bij het fruit en de kaas is de ruimte voor de kraam strategisch ingedeeld. Met krijtstrepen of een parcours van rood wit lint. De kraam met gebraden kippen, waar het meestal dringen is, ziet er overzichtelijker uit dan ooit. Eén mevrouw staat op grote afstand van de andere klant op haar beurt te wachten.

Ook in de rest van de stad is de boodschap aangekomen. Veel A4tjes tegen de ruiten met uitleg over de corona-maatregelen. Een kledingwinkel heeft iets bedacht: in plaats van te sluiten biedt de eigenaresse de klanten de mogelijkheid om private te shoppen. Eén telefoontje en het is geregeld.

Op een zonnig bankje iets verder van de markt zitten twee vriendinnen. Twee armlengtes ruimte tussen hen in, en ieder een afhaaltosti en een coffee-to-go naast zich. Alsof ze gewoon op een terras zitten. "Dit is genieten" zegt er een. "En helemaal volgens de regels, toch?" 

Laat je reactie achter