Aftrap Instituut voor kunstmatige intelligentie op TU/e

Het Eindhovens Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI) moet dé hotspot worden als het gaat over kunstmatige intelligentie. Tijdens de opening van het academisch jaar van de TU/e wordt er officieel de aftrap voor gegeven.
Carlo van de Weijer is de directeur van het EAISI. 'Kunstmatige intelligentie is bijvoorbeeld wanneer Google na drie woorden je zoekopdracht al raadt, of Spotify dat liedjes in jouw smaak adviseert op basis van waar je naar geluisterd hebt. Maar nu wordt AI ook toegepast in machines. Machines die onwijs veel data produceren en daar ook iets mee doen.'

Tekst gaat verder na de video.
Een ontwikkeling waar heel veel bedrijven in de regio behoefte aan hebben. Sinds de aankondiging van het AI-centrum op de TU/e heeft Van de Weijer naar eigen zeggen meer uitnodigingen voor koffie gehad, dan hij drinken kan. Maar de technologie is belangrijk. 'Kijk bijvoorbeeld naar ASML. Met de data kunnen hun machines voorspellen wanneer ze onderhoudt nodig hebben of wanneer ze kapot gaan. Ontzettend belangrijk want hun machines mogen niet stilvallen.'

Kunstmatige intelligentie wordt ook op de TU/e al veelvuldig gebruikt. Bij de zelfrijdende auto's, maar ook de voetbalrobots en zorgrobots maken er gebruik van. En nu wordt alle kennis en kunde bij elkaar gebundeld. Er wordt dus vol op ingezet. Artificial Intelligence is hip, maar ook wel een blijvertje, verwacht de TU.

Honderd miljoen euro investeert de universiteit zelf. Er zijn vijftig wetenschappers nodig. De vacatures staan al online.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen