Politie Eindhoven

Afname zware misdrijven in de regio Eindhoven

In 2020 zijn er minder zware misdrijven, waaronder inbraken, straatroven en overvallen, gepleegd in de regio Eindhoven dan in het jaar ervoor.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar zogeheten High Impact Crimes. Dit zijn misdrijven die een grote impact hebben op het veiligheidsgevoel van het slachtoffer, maar ook bij de directe omgeving. 

In Eindhoven is het aantal zware misdrijven afgenomen. In 2019 werden 2426 delicten gepleegd, terwijl er een jaar later nog 2068 zware misdrijven werden gepleegd. In Geldrop is het aantal delicten gedaald van 151 naar 128, terwijl in Mierlo het aantal misdrijven van 79 naar 50 is gezakt. 

Ook in Waalre, Nuenen en Son en Breugel is een daling zichtbaar. In Waalre is het aantal gedaald 67 naar 53, in Nuenen van 90 naar 85 en in Son en Breugel is het aantal misdrijven gedaald van 67 naar 54. 

Uitzondering
Waar het aantal misdrijven met een grote impact vooral is afgenomen in de regio Eindhoven, kent Valkenswaard juist een stijging in het aantal misdrijven. Daar is het aantal delicten toegenomen van 150 naar 162. 

Waarom het aantal delicten in de ene stad of dorp is toegenomen of gedaald, wordt nog onderzocht. Maar Jasper van der Kemp, criminoloog bij de Vrije Universiteit van Amsterdam, heeft wel een vermoeden. 'Per woonplaats verschilt het mogelijk nogal hoe een coronamaatregel als bijvoorbeeld thuiswerken invloed heeft. De ene woonplaats heeft wellicht meer sociale controle, omdat meer mensen thuiswerken.'

Laat je reactie achter