Acties bij Catharina Ziekenhuis: 'Het personeel doet dit niet zomaar'

Boos is het personeel van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Zij voeren daarom ook actie voor een betere CAO.
Vijf afdelingen, waaronder de dagverpleging en de intensive- en mediumcare zijn woensdag gesloten voor niet-spoedeisende zaken. De afdelingen werken een zondagsdienst want een staking in het ziekenhuis is niet mogelijk. Op drie momenten van de dag vragen ze aandacht voor meer loon en betere werkomstandigheden zoals arbeids- en rusttijden en over deinstroom en behoud van het personeel. 


Wij staan non-stop, 24 uur per dag, paraat om bij te springen. Daar mag dan wel wat tegenover staan.

Marin - OK-assistente Catharina Ziekenhuis

Eén van de personeelsleden die mee actievoert is Marin. Zij werkt als OK-assistente en ziet dat de werkdruk steeds meer oploopt. 'Met mijn contract van 36 uur, werk ik al snel 50 tot 60 uur per week. Mijn loonstrook laat deze inspanning niet zien. Wij staan non-stop 24 uur per dag paraat om bij te springen. Daar mag dan best wel wat tegenover staan'. 


Muurvast

De vakbonden FNV, NU'91, FBZ en CNV zijn al sinds maart in overleg met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis (NVZ). Elise Merlijn, cao-onderhandelaar bij het FNV, ziet zeker wel overeenkomsten tussen beide partijen. 'Het lijkt wel of we elkaar begrijpen maar dat zien wij niet concreet in de voorstellen die ze doen.' De onderhandelingen zitten na het eindbod van de NVZ muurvast.

Meer acties

Het actie voeren door een zondagsdienst te werken zijn voorlopig even de laatste. Maar als het aan het personeel ligt is het zeker niet de laatste. 'De hele zomer gaan wij in het ziekenhuis door met actie voeren maar de patientenzorg blijft voorop staan' vertelt Marin. 'We zijn nu met vijf afdelingen maar na de zomer willen wij met meer afdelingen actie gaan voeren. De NVZ gaat schrikken hoeveel actiebereidheid er is binnen het ziekenhuis'.
advertentie Banner Gebit-plus

Lees ook deze artikelen