Studio040

Aantal WW-uitkeringen loopt weer op; Eindhoven blijft buiten schot

Het aantal werkloosheidsuitkeringen loopt weer op. Sinds augustus en september nam het aantal af. Daar is in de maand oktober een kentering in gekomen.

Het gaat zowel in de provincie als in regio Zuidoost Brabant om een kleine toename van 0,1 procent, blijkt uit cijfers van het UWV. In de provincie zijn er van september op oktober 53 WW-uitkeringen bijgekomen. In regio Zuidoost Brabant zijn dat er acht.

De geringe stijging in de regio heeft vooral te maken met een daling van het aantal uitkeringen in Eindhoven. In oktober werden er 36 uitkeringen minder uitgekeerd dat in de maand daarvoor. Ook in Veldhoven werden er twaalf werkloosheidsuitkeringen minder uitgekeerd in oktober.

In Geldrop-Mierlo, dat bij het UWV niet in de regio Zuidoost-Brabant is ingedeeld, werden er 2 WW-uitkeringen minder uitgekeerd.

In Best en Waalre waren er respectievelijk zes en vijf meer uitkeringsgerechtigden. In gemeenten Nuenen, Son en Breugel en Valkenswaard liep het aantal uitkeringen op met respectievelijk tien, twaalf en vijftien uitkeringen.

Corona-effect
Hoewel de verschillen van maand op maand relatief klein zijn, is het duidelijk dat de coronacrisis een flinke invloed heeft op het aantal werklozen. In vergelijking met dezelfde maand in 2019 steeg het aantal werkloosheidsuitkeringen in regio Zuidoost Brabant met 14,5 procent.

In Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Son en Breugel is de stijging nog het laagst, met respectievelijk 14, 13 en 10 procent. Dat is een toename van in totaal 600 uitkeringen. Valkenswaard en Waalre zitten er tussenin met een toename van 16 en 17 procent, samen komt dat neer op 110 WW-uitkeringen meer.

De hoek waar de klappen vallen
In Best, gemeente Nuenen en Veldhoven is de stijging het hoogst met 21, 22 en 23 procent. Bij elkaar opgeteld worden in de drie gemeenten 400 WW-uitkeringen meer uitgekeerd dan een jaar eerder.

Laat je reactie achter