Studio040

Aantal vluchten vanaf Eindhoven Airport jaar langer bevroren

Door de coronacrisis is het onzeker of luchtvaartmaatschappijen kunnen overstappen op stillere vliegtuigen. Daarom zet minister Van Nieuwenhuizen van I&W het aantal vluchten nog een jaar langer 'op slot', heeft ze de Tweede kamer gemeld.

Het was de bedoeling dat Eindhoven Airport de komende jaren zou overstappen op een nieuw 'sturingsmodel'. Dat is ontwikkeld tijdens lange besprekingen tussen diverse belanghebbenden, onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel. Het idee daarbij was dat 60% van de vloot van de luchtvaartmaatschappijen vervangen zou worden door nieuwe, stillere toestellen. Die reductie van de geluidsoverlast per vliegtuig zou zorgen voor vermindering van de overlast in de omgeving. Als de herrie nog méér zou afnemen, zou er ruimte ontstaan voor extra vluchten.

De minister geeft aan dat door de coronacrisis ook meer tijd nodig is om de nieuwe afspraken verder te bespreken met alle betrokken partijen. De afspraken voor 2020 en 2021 worden daarom verlengd tot en met 2022. Dat betekent dat in die periode maximaal 41.500 starts en landingen mogelijk zijn.

Op één punt wordt de geluidsoverlast wel al aangepakt: vanaf het komende winterseizoen wordenvluchten in de late avond geschrapt. Dat betekent dat vanaf 25 oktober binnenkomende vluchten in principe niet meer mogen landen na 23.00 uur.


Laat je reactie achter