Flinke wachtlijst in stad voor kinderen expats en vluchtelingen om onderwijs te volgen
Het lukt Eindhoven niet om kinderen van expats, vluchtelingen en arbeidsmigranten die zich hier hebben gevestigd, snel onderwijs aan te bieden. Er is een wachtlijst van 75 tieners voor de internationale schakelklas, die een voorbereiding is op het gewone middelbaar onderwijs. De kinderen moeten daarom maanden wachten voor ze naar school kunnen.
Er zitten nu 530 leerlingen in de ISK (internationale schakelklas), op de locaties Oude Bosschebaan en de Broodberglaan in Eindhoven. Dat waren er tot voorkort nog zo’n 250. Dat is meer dan een verdubbeling. 75 leerlingen wachten dus nog op een plekje om onderwijs te kunnen volgen.
Schakelklas
Een ISK is een school waar kinderen tussen de 12 en 16 naartoe gaan als ze uit het buitenland komen en nog geen Nederlands spreken. Vaak wordt gedacht dat het vooral gaat om kinderen van kenniswerkers, zoals ingenieurs die werken bij één van de vele technologiebedrijven in de regio. “Maar”, zo vertelt opleidingsdirecteur Willy Evers van het Stedelijk College, “dat kan echt van alles zijn. Van kinderen van kenniswerkers tot arbeidsmigranten tot vluchtelingen.” In twee jaar tijd worden de kinderen klaargestoomd om door te stromen naar regulier onderwijs.
De enorme stijging valt op en Evers verwacht dat deze trend ook doorzet. “De stroom anderstaligen is echt extreem groot, die is in korte tijd echt geëxplodeerd. Het is geen piek, maar dit blijft.”
Er moet snel een oplossing komen
Willy Evers, opleidingsdirecteur Stedelijk College
Kinderen zitten thuis
Van de 75 tieners die op de wachtlijst staan, wonen er zo’n 40 al in Nederland en die zitten nu dus thuis. “We zijn met de gemeente in gesprek over het openen van een derde locatie”, laat Evers weten. Die locatie hebben ze al op het oog, maar er zijn nog veel onzekerheden. De bedoeling is dat er vanaf mei een oplossing is. Op de nieuwe locatie moeten zo’n 250 tot 300 leerlingen lessen kunnen volgen.
Niet alleen het ruimtegebrek zorgt voor de nodige problemen. Er zijn ook een hoop docenten nodig met specifieke vaardigheden. Evers: “Afgelopen jaar hebben we al 60 nieuwe collega’s aangetrokken voor deze groep, maar toch zitten we met de personele bezetting vol.”
Nu is hét moment om je voor te bereiden op de situatie over 4 of 5 jaar
Meine Stoker, voorzitter college van bestuur internationaal onderwijs
Toestroom
De groei van de Brainport-regio, maakt dat er ook steeds meer kinderen hier komen wonen die onderwijs moeten volgen. Dat merkt ook Meine Stoker, die verantwoordelijk is voor het internationale onderwijs in de stad. “We zien de groep expats groeien, maar ook andere groepen als arbeidsmigranten en bijvoorbeeld kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne.”
De toestroom van deze groep stopt voorlopig niet. Er moet juist met een enorme groei rekening gehouden worden, vertelt Stoker. “Het is nu wel hét moment om je voor te bereiden op de situatie over vier of vijf jaar.” De gesprekken hierover worden volgens hem tussen de scholen onderling wel gevoerd. “We lopen er allemaal tegenaan. Iedereen ziet het punt en iedereen wil daaraan werken.”
Laat je reactie achter