Marathon Eindhoven

Veel minder inschrijvingen voor Marathon Eindhoven

Het aantal inschrijvingen voor de Eindhovense marathon is dit jaar fors lager. Het evenement gaat dit weekend weer door, nadat het vorig jaar werd geannuleerd. "Deelnemers zijn huiverig om in een mensenmassa te staan."

“De getallen van deze week zijn nog niet binnen, maar vorige week stond de teller op 15.500 inschrijvingen”, zegt Ellen de Bar, die zich vanuit gemeente Eindhoven bezighoudt met het evenement. “Daar zitten bovendien nog inschrijvingen bij die verlengd zijn van vorig jaar. Hoeveel mensen er daadwerkelijk aan de start verschijnen is daarom moeilijk te zeggen.”

Dat aantal is een ongetwijfeld een tegenvaller voor organisator Golazo, dat zelf niet bereikbaar is voor commentaar. De organisator zou zijn uitgegaan van 18.000 tot 20.000 deelnemers. Qua capaciteit is er zelfs ruimte voor 23.000 deelnemers – het bezoekersgetal dat de voorgaande jaren werd behaald.

Tom van Hoesen coach van Running Team Eindhoven heeft wel een verklaring voor de tegenvallende cijfers. “Ik denk dat het evenement voor veel lopers nog wat vroeg komt. We hebben een lange tijd ‘s avonds helemaal niet kunnen trainen. In groepen was het sowieso moeilijk. Als je heel gemotiveerd bent kun je je conditie op peil houden, dat hebben van onze groep de meesten ook gedaan. Maar door veel mensen is ook wat gas terug genomen.”

Huiverig
Daarnaast zal ook de massaliteit van het evenement meespelen zegt Van Hoesen. “Als je kijkt hoe de start van zo’n marathon verloopt, met heel veel mensen op elkaar, dan kun je je voorstellen dat sommige mensen nog wat huiverig zijn om daar tussen te gaan staan.”

Eenmalig
Corona werpt dus alsnog zijn schaduw over het evenement. Toch twijfelt Van Hoesen er niet aan dat dat eenmalig is. “Volgend jaar zijn mensen weer het hele jaar in training en is corona hopelijk helemaal achter de rug. Ongetwijfeld is dan ook de marathon weer even druk bezet als in voorgaande jaren.”

Dat hopen ze ook bij gemeente Eindhoven. “Vooral voor de organisator vinden we het jammer. Zij hopen natuurlijk op zoveel mogelijk deelnemers”, zegt De Bar.

Talentenpoule
Toch heerst er bij de gemeente vooral blijdschap dat het evenement weer kan doorgaan. “Dat is het belangrijkste. Marathon Eindhoven staat vooral bekend als een talentenpoule dus we hopen dat goede talenten zich aandienen. Qua eindtijden hopen we daarom op een uitschieter naar boven. Maar daarnaast zal de blijdschap dat we weer met zijn allen dit evenement kunnen bijwonen de boventoon voeren deze editie”, besluit De Bar.

Laat je reactie achter