Studio040 / Alain Heeren

Aanhoudingen na bedreigingen in aanloop naar Pietendemonstratie

In de aanloop naar de demonstraties in de binnenstad van Eindhoven zijn zondagochtend twee mannen aangehouden. Ze zouden online bedreigingen hebben geuit en hebben opgeroepen tot geweld.

Het gaat om een man van 52 jaar uit Son en Breugel en een man van 27 uit Mierlo. Zij zouden op Facebook berichten hebben geplaatst waarin ze opriepen tot het plegen van 'strafbare feiten'. Verder dreigden ze voor 'onrust te zorgen' bij de demonstraties. Waarmee ze precies dreigden, is niet bekendgemaakt. Zij zitten beiden vast op het politiebureau voor verder onderzoek.

Eindhoven is zondag het toneel van meerdere demonstraties. Oorspronkelijk zou er een demonstratie zijn van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Eindhoven Kan Het. Zij zijn tegen de traditionele Zwarte Piet, maar vinden ook de alternatieve Piet die Eindhoven heeft geïntroduceerd teveel stereotiepe raciale kenmerken hebben. Deze organisatie werd zaterdagavond afgeblazen omdat de organisatoren vonden dat de politie hun veiligheid onvoldoende kon beschermen. In 2018 werden dezelfde organisaties belaagd tijdens een demonstratie op het Catharinaplein.

Voorstanders
De andere demonstraties zijn van organisaties die juist voorstander zijn van het behoud van de traditionele Zwarte Piet. Op de Markt demonstreert een kleine groep onder de naam 'Zwarte pieten-initiatief'. Dezelfde groep protesteerde zaterdag ook al in Venlo. Meer aandacht ging uit naar de aangekondigde demonstratie van anti-Islamorganisatie Pegida, die zich vooral richtte tegen KOZP. Deze demonstratie zou vanaf 14.00 uur plaatsvinden op het Stadhuisplein.

Na het afblazen van de demonstratie van KOZP kondigde Pegida aan zich aan te sluiten bij de demonstratie op de Markt.

Laat je reactie achter