ASML

Aandeelhouders ASML plaatsen vraagtekens bij investeringen

Aandeelhoudersvereniging VEB plaatst vraagtekens bij de investeringen die ASML afgelopen jaar deed. Door die investeringen maakte de technologiegigant minder winst.

ASML bouwde afgelopen jaar fabrieken en investeerde in Research & Development. Iets dat de regionale economie ten goede komt maar ook tot gevolg heeft dat de chipmachinemaker minder winst maakte. De bedrijfstop van ASML, waaronder topman Peter Wennink kreeg daarbij een flinke bonus op het eind van het jaar. Voor de hele ASML-top gaat het volgens VEB aan 4,4 miljoen euro aan extra bonussen.

De criteria voor die bonus, waarbij het maken van winst er een was, zijn naar boven afgesteld. De raad van commissarissen van ASML wilde op die manier voorkomen dat de bedrijfstop ‘gestraft’ werd voor het doen van investeringen.

Winst uit investering
Door de investeringen halen aandeelhouders minder winst uit het geld dat ze investeerden in het bedrijf. Daarom wil VEB, dat de belangen behartigt van aandeelhouders, weten waarom de investeringen gedaan werden en waarom ze urgent waren. Ook wil de VEB meer transparantie in welke doelen de ASML-top moet behalen om de bonussen te kunnen krijgen.

ASML laat weten dat het geen ‘onverwachte extra investeringen’ betreft. Wel laat de technologiereus weten dat de ambities zijn toegenomen, maar dat dat vooral te maken heeft met toegenomen vraag naar ASML-producten vanuit de klanten.

Transparantie
Daarnaast laat ASML weten dat de specifieke doelen over innovatie en marktpositie, waarop de bonussen deels worden gebaseerd, de concurrenten wijzer kunnen maken. Iets dat het Veldhovense bedrijf wil voorkomen, daardoor kan ASML de aandeelhouders niet tot in de details informeren over die doelen.

VEB
VEB vertegenwoordigt zo’n 35.000 aandeelhouders en laat op haar website weten de laatste jaren voor miljarden euro’s aan ‘compensatie’ voor beleggers te hebben gezorgd.
Laat je reactie achter