Studio040

Aanbod koophuizen naar dieptepunt: ‘Eindhoven bouwt nog te weinig’

Er zijn bijna geen woningen meer te koop in Eindhoven. Het aanbod was in zes jaar tijd niet zo beperkt als nu. De prijzen zijn wederom flink gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van onder meer de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en VBO, de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed.

Dieptepunt
Het afgelopen kwartaal waren er iets meer dan 250 woningen te koop in de stad. Een dieptepunt, zegt de Eindhovense makelaar Pieter van Santvoort. “We voorspelden al opdroging van de woningmarkt en die verwachting is helaas uitgekomen.” 

Bieden boven vraagprijs
Het gevolg is duidelijk: een stijging van de huizenprijzen met ruim acht procent naar gemiddeld 362.000 euro. Ook gaan de verkopen steeds sneller, met een looptijd van zo’n 25 tot 30 dagen. Verder wordt bij zo’n zestig procent van de verkopen meer betaald dan de vraagprijs.

Druppel
Volgens Van Santvoort moet er sneller bijgebouwd worden. “Het versnellingsprogramma dat Eindhoven in 2019 heeft ingezet, is voor de doorsnee-huizenkoper niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat geweest. Omdat ook de nieuwbouw niet echt op stoom komt, dreigt al met al een zwart toekomstscenario.”

Laat je reactie achter