Initiatiefnemers boerderij Waalre Studio040 / Noortje de Vries

Boerderij voor de hele gemeente Waalre

Groente en fruit uit eigen gemeente. Een nieuw burgerinitiatief uit Waalre moet het makkelijker maken om biologisch te gaan boeren, zónder elk weekend in de grond te wroeten.

Een eigen bio-boerderij opzetten. Zes inwoners van Waalre zien dat wel zitten en hebben daarom een burgerinitiatief gestart. Samen met andere inwoners willen ze een coöperatie opzetten en in het dorp hun eigen biologische producten verbouwen. “Ik denk dat steeds meer mensen ervan overtuigd zijn dat we op een andere manier om moeten gaan met landbouw”, vertelt  Ellen van Beek, een van de initiatiefnemers. “Een van die manieren is biologisch boeren. Geen fruit of groenten uit verre landen maar juist uit je eigen gemeente.”

Herenboerderij
Het burgerinitiatief lijkt heel erg op het bestaande concept van een herenboerderij: een boerenbedrijf, aangestuurd door een groep burgers (leden), verenigd in een coöperatie. Vroeger werd de term herenboer gebruikt voor een boer die zo rijk was dat hij het werk door personeel kon laten uitvoeren.

Bij dit initiatief gebeurt er iets vergelijkbaars. De leden leggen geld in. Samen wordt er gezocht naar grond en een boer aangenomen om die grond te verzorgen. Iedereen mag meebeslissen over de manier waarop het bedrijf wordt gerund. Van Beek: “We nemen het oude concept van een herenboerderij als voorbeeld, misschien is er op het eind geen verschil. Uiteindelijk willen we er een coöperatie van maken zodat we allemaal samen beslissingen kunnen maken. Welke producten we verbouwen en welke dieren we verzorgen.”

“We hebben al mensen die geïnteresseerd zijn, maar nog niet genoeg om iets op te starten.”

• Ellen van Beek, initiatiefneemster

Steun vanuit de gemeente hebben ze al. De locatie is ook al bijna geregeld, maar nu moeten de toekomstige leden zich nog melden. “We hebben al mensen die geïnteresseerd zijn, maar dat zijn er nog niet genoeg om iets op te starten”, laat Van Beek weten. “Herenboeren hebben over het algemeen 200 gezinnen nodig maar wij kunnen mogelijk iets kleiner beginnen. De leden hoeven niet uit Waalre te komen. We moedigen het juist aan om ook uit andere gemeenten leden te werven.”

Volgens de initiatiefnemer hoef zelf niet in de grond te werken als je dat niet wil, maar het mag natuurlijk wel. Over het algemeen wordt de grond verbouwd door de boer die wordt aangenomen. Voordat ze een boer kunnen aannemen, moet eerst de grond geregeld zijn én moeten genoeg leden zich hebben aangemeld.

Laat je reactie achter