TU/e Technische universiteit Studio040

800.000 euro voor 'hartprobleem' camera

Professor Jan Bergmans van de TU/e ontvangt 800.000 euro subsidie voor een camera die waarschuwt bij een acuut hartprobleem. Bij plotselinge gezondheidsproblemen bij ziekenhuis patiënten, vaak veroorzaakt door hartziekte, slaat de camera alarm.

De professor kreeg de subsidie tijdens het congres ‘Hart voor Duurzame zorg’ in Utrecht. Het bedrag wordt betaald door de  Hartstichting en Overheidsorganisatie ZonMw. Het bedrag kreeg Bergmans omdat de hartbewaking die wordt gebruikt op de Intensive Care niet geschikt is voor andere ziekenhuisafdelingen en daarom moest nieuwe technologie ontwikkeld worden. 

De camera meet niet alleen licht, maar ook warmte. Daarbij wordt je hartslag en ademhaling geregistreerd, hoe je beweegt, hoe warm je bent en zelfs hoe je kijkt. Volgens de onderzoekers kan dit soort gegevens  voorspellen of de gezondheid plotseling achteruit gaat.

Volgens Bergmans kan de nieuwe camera levens redden: ‘Nu wordt de gezondheid van patiënten op gewone verpleegafdelingen niet continu in de gaten gehouden. Het komt te vaak voor dat patiënten daar toch een acute hartziekte krijgen, en hieraan overlijden. Dat willen we voorkomen.’
 
In eerste instantie wordt de camera alleen gebruikt in het ziekenhuis, maar op lange termijn wordt gekeken of mensen de camera ook thuis of bij de huisarts kunnen gebruiken. 

Laat je reactie achter