75ste provinciale herdenking in Waalre

Alle Brabantse militairen en verzetsmensen die sneuvelden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn in Waalre herdacht. De herdenking werd gehouden in de St. Willibrorduskerk.
De Politieharmonie Oost-Brabant speelde diverse stukken, er was een bijdrage van de leerlingen groepen 8 van basisschool De Wilderen uit Waalre en van de internationale jongerenconferentie Past:Forward, Reflect, Rethink, Remember.
Opa was bang dat hij voor iedereen te veel zou zijn. Een eigenschap die een familietrek is geworden.

Guus Meeuwis

Ook Guus Meeuwis was bij de herdenking in Waalre. De opa van Guus moest de laatste twee jaar van de oorlog als krijgsgevangene werken in Duitsland. Hij begon in de oorlog als sergeant.

‘Opa sprak nooit over de oorlog. Nooit over de ontberingen, de dilemma's, de kameraadschap en de verliezen. Of hij kon het niet, of hij wilde het niet’, luidt een deel van zijn speech. ‘Hij was bang dat hij voor iedereen te veel zou zijn. Een eigenschap die een familietrek is geworden. Ik denk nu: ‘Had het maar wel gedaan. Zeker je kinderen zagen je pijn en wisten uiteindelijk waar die vandaan kwam.’ Er over praten had waarschijnlijk iedereen kunnen helpen. Minder vragen, meer begrip.’

Enige provinciale herdenking
De herdenking in Waalre is een van de oudste herdenkingen van ons land en ook de enige provinciale herdenking van ons land. De herdenking werd voor de 75ste keer gehouden. Meer dan 2113 militairen en verzetsmensen werden herdacht.

In een digitale eregalerij met foto's zijn alle militairen en verzetshelden terug te vinden
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen