Catharina Ziekenhuis Algemeen Catharina Ziekenhuis

Patiënten CZE krijgen check omdat apparatuur goed niet schoon was

Het Catharina Ziekenhuis gaat 649 patiënten controleren of ze na een gebitsreiniging besmet zijn met hepatitis-B, hepatitis-C of hiv. De apparatuur die werd gebruikt, is verkeerd schoongemaakt.

Het Eindhovense ziekenhuis roept voor de zekerheid 649 patiënten terug die na 27 januari 2014 een gebitsreiniging hebben gehad. Het gaat om een behandeling met een zogenaamde ultrasoontip.

De apparatuur voor de tandsteenbehandeling werd na afloop steeds werd ontsmet met alcohol. Volgens het ziekenhuis hadden de spullen met verhitting schoongemaakt moeten worden. Dit werkt beter, laat het Catharina op haar website weten.

Besmettingskans
Hoewel de kans klein is wil het Catharina Ziekenhuis uitsluiten dat de patiënten besmet zijn geraakt met virussen. Twee opeenvolgende patiënten moeten bij hun behandeling bloeden en de eerste moet besmet zijn met één van de virussen.

Daarnaast moest er ook daadwerkelijk bloed zijn achtergebleven op de apparatuur. De kans van overdracht van het virus van bloed naar bloed bij HIV 0,2 procent, bij hepatitis B 25 procent en bij hepatitis C twee procent.

De patiënten die gecontroleerd moeten worden, hebben inmiddels een uitnodiging per brief ontvangen. Het Catharina Ziekenhuis heeft onlangs besloten geen mondhygiëne behandelingen meer uit te voeren en patiënten door te verwijzen naar hun tandarts.

Laat je reactie achter