Studio040

5G-protest: "Wij zijn geen proefkonijn!"

"5G, weg ermee!", klinkt het op het 18 Septemberplein. Ongeveer zeventig demonstranten zijn daar samengekomen om te protesteren tegen 5G: het nieuwe, snellere, mobiele netwerk.

Als alle demonstranten rond 12.30 uur woensdagmiddag verzameld zijn, pakt actieleider Eke Vriens de megafoon: "We gaan lopen. Wij zijn geen proefkonijn!" In een rustig tempo wandelt ze via de Markt en het Catharinaplein naar het Stadhuisplein. Winkelend publiek kijkt ernaar, lacht af en toe, maar fronst soms ook. "Ik ben wel blij met sneller internet. Als je naar deze demonstranten kijkt, zijn het ook vooral ouderen", stelt een meisje uit Vlaanderen. Een andere voorbijganger heeft meer begrip voor de demonstranten en wil graag onafhankelijk onderzoek naar 5G.

Het is een moeilijke discussie die er niet duidelijker op wordt door de verschillende onderzoeken die verschillende partijen aanhalen. Het kabinet en gemeenten baseren zich vooral op onafhankelijk onderzoek dat 5G veilig verklaart. Door de demonstranten wordt dat onderuit gehaald, omdat het verouderd zou zijn of omdat er verkeerde manieren van meten gebruikt worden.

De demonstranten hebben op het Eindhovense Stadhuisplein een informatiemap overhandigd aan loco-burgemeester Marcel Oosterveer. Hij zegt de informatie met interesse te gaan lezen.

Laat je reactie achter