Stayinc

330 woningen op terrein monumentale Schellensfabriek

Op het terrein van de monumentale Schellensfabriek in het Eindhovense centrum worden over een paar jaar 330 woningen gebouwd. De oude stoffenfabriek blijft een plek voor creatieve bedrijfjes en pop-up evenementen.

De plannen werden donderdagmiddag gepresenteerd door de gemeente en ontwikkelaar en verhuurder Stayinc.

Al jaren staat het terrein op de nominatie voor een herontwikkeling. De wens vanuit de gemeente is om hier ook meer woningen te bouwen, om de groei van de stad een beetje bij te kunnen benen. Op het terrein komen sociale huurwoningen en appartementen in het middensegment.

“De vraag naar woningen is immens. Met dit project zorgen we ervoor dat honderden Eindhovenaren een betaalbaar thuis krijgen. Het wordt een nieuwe bruisende plek waar je fijn kunt wonen, werken en ruimte is om elkaar te ontmoeten”, reageert wethouder Wonen Yasin Torunoglu.

Glas en groen
Het nieuwe wooncomplex op het terrein springt in het oog door de trapsgewijze opbouw met veel glas en groen. De
bovenste verdiepingen vormen een brug. Op het hele gebouw zijn terrassen met planten en bomen. De woningen zijn energiezuinig gebouwd, zonder gasaansluiting.

Bedrijvigheid
De vernieuwde Schellensfabriek is ontworpen door het Eindhovense Diederendirrix. Hier wordt een hal gecreëerd, met een groot dakterras. De huidige huurders, zoals de Stadsbrouwerij, Studio Sander Mulder en de Lucifer Koffiebranderij krijgen ook in de nieuwe opzet een plekje. Verder komt er een flexibel inzetbare ruimte, ontworpen voor concerten en evenementen als Glow en de Dutch Design Week.

Historie Schellensfabriek
In 1902 bouwde Leonardus Schellens een trijpfabriek aan de Dommel, op de hoek van de Bleekweg en de Vestdijk. Trijp was een kostbare stof die werd gebruikt voor meubels, tapijten, wandbekleding en luxe kleding. In 1927 liet hij het monumentale pand aan de achterzijde van het Schellenscomplex bouwen. De laatste uitbreiding was in 1954: toen werd het deel gebouwd waar nu de Stadsbrouwerij zit.

Naast verwachting start in 2023 de bouw.

Laat je reactie achter