300 studentenwoningen op braakliggend terrein bij Berenkuil

Er komen 300 tijdelijke woningen voor internationale studenten op het braakliggend stuk grond bij het Eindhovense verkeersplein Berenkuil.
Dat zijn gemeente, corporatie Woonbedrijf en onderwijsinstellingen overeengekomen.

De woningen komen er vijftien jaar te staan, en zijn relatief snel op en af te bouwen. De eerste units staan er in oktober. De bouw is onderdeel van een actieplan om meer studenten te kunnen huisvesten. Eindhoven groeit, en is ook steeds populairder bij studenten. 'De nood is daarom hoog. En met deze hoeveelheid woningen halen we de druk er wat vanaf. Het geeft ruimte om ook op andere plekken bij te bouwen, zoals de TU-campus, en andere maatregelen in gang te zetten', zegt wethouder Yasin Torunoglu.

Internationale studenten
De woningen zijn specifiek bedoeld voor internationale studenten. En dat is een bewuste keuze. 'Voor deze groep is er nu weer even lucht. Ze doen dan ook geen beroep meer op de reguliere woningmarkt. Nu kunnen we verder met maatregelen voor meer woningen voor Nederlandse studenten in de stad', aldus algemeen directeur van Woonbedrijf Ingrid de Boer. 

Woonwagenkamp
De 300 units komen vlakbij een woonwagenkamp te staan. De bewoners van het kamp zijn niet echt enthousiast over het plan. Toch staan ze er wel voor open, mits er uitzicht is op extra standplaatsen voor het woonwagenkamp in de nabije toekomst. 'Wij willen zwart op wit hebben dat jongeren van het kamp hier straks ook kunnen wonen. Zij zijn al jaren op zoek naar een eigen woonplek, hier op het kamp, maar dat kan tot nu toe niet', zegt bewoonster Anita Holzken.

De gemeente en Woonbedrijf willen nu kijken of de zes jongeren om wie het gaat een plek in de nieuwe studentenunits kunnen krijgen. Of ze daarna ook een standplaats krijgen, wil Torunoglu nog niet op vooruitlopen. 

Het gaat bij de Berenkuil om 300 zelfstandige studentenunits van achttien vierkante meter, met eigen keuken en sanitair. De huurprijs bedraagt 400 euro per maand. De Boer: 'Fietsenstallingen en wasruimtes zijn wel gemeenschappelijk. Ook hebben we gedacht aan de duurzaamheid. Er liggen zonnepanelen op de daken en woningen zijn herbruikbaar als je ze hebt afgebroken.'Hospita
Tijdelijke woonunits is dus één van de maatregelen om de woningnood te ledigen. Naast de Berenkuil wordt er ook gekeken naar de Castilielaan voor tijdelijke units, de plek van het voormalige asielzoekerscentrum. Maar er zijn dus meer opties. Een serieuze lijkt het onderbrengen van studenten bij bestaande huishoudens. 'Het idee van een hospita kennen we uit het verleden. We dachten dat hier tegenwoordig weinig interesse voor was onder studenten. We hebben dit onderzocht, maar het blijkt toch anders te zijn. Studenten zijn dit wel degelijk zitten', aldus De Boer. Torunoglu: 'We gaan onderzoeken of dit kan. Er zijn wel wat hobbels, met landelijke en lokale regels. Het zou mooi zijn als het lukt. Zo kunnen we naast de woningnood ook een stukje eenzaamheid onder inwoners aanpakken.'
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen