Studio040

2500 extra woningen voor middenhuur

De krappe woningmarkt in de stad wordt de komende jaren verrijkt met in totaal 2500 huurwoningen in het middensegment (tot 1000 euro). Woningcorporaties Trudo en Wooninc. hebben daartoe een deal afgesloten met de gemeente.

De woningen die bij Trudo beschikbaar komen, moeten voor een groot deel nog gebouwd worden. Dat gebeurt ondermeer op de Veestraat, op het dak van het Veemgebouw (40 appartementen) en in nog te bouwen woningen op Strijp S en in de wijk Tivoli. Wooninc. verhuurt ondermeer de Ventoseflat aan de Mathildelaan, dat het recentelijk van de gemeente Eindhoven heeft overgenomen. Geïnteresseerden voor deze woningen kunnen zich melden bij een nieuw loket dat binnenkort speciaal hiervoor wordt opgericht.

Tussen wal en schip
Met name in deze middenhuur-categorie, zijn er maar weinig woningen te vinden op dit moment. Dat komt aan de ene kant omdat projectontwikkelaars er voor díe prijs te weinig op kunnen verdienen. Maar ook de corporaties zélf konden lange tijd niet aan de vraag voldoen, omdat ze alleen tot de sociale huurgrens (730 euro) mochten verhuren. Een grote groep middeninkomens, met een jaarinkomen tot 55 duizend euro, maakt daarom al langere tijd weinig kans op de woningmarkt. Ze verdienen teveel voor een sociale huurwoning en te weinig om een woning te kunnen kopen of huren bij particuliere verhuurders.

Kritiek van SP-fractie
Vanuit de Eindhovense SP-fractie kwam er deze week kritiek op de deal. De SP vraagt zich af of de middenhuur-woningen niet gewoon sociale-huurwoningen zijn, die door stelselmatige huurverhogingen in de middenhuur-categorie terecht zijn gekomen. Directeur Angela Pijnenburg van Wooninc. bestrijdt dat deels. "Het gaat om woningen die we gezien hun grootte al lang tegen een middenhuur hadden mogen aanbieden. Dat hebben we toen niet gedaan, maar gaan we nu wél doen, op het moment dat een huurder vertrekt. De woning krijgt dan gelijk een upgrade, zodat hij qua inrichting past bij die verhoogde huurprijs."

Ook verkoop mogelijk
Sinds 2015 mogen corporaties een deel van hun bezit ook tegen middenhuur-prijzen verhuren. Dat hebben ze nu in deze deal met de gemeente ook naar concrete aantallen en een bouwprogramma vertaald. Wooninc. en Trudo hebben er elk een nieuw bedrijf voor opgericht: Stayinc (Wooninc.) en Trudo Holding. De gemeente draagt zelf bij door procedures te versnellen en bouwlocaties vrij te geven. Trudo houdt er ook rekening mee dat een deel van de nieuwe middenhuur-woningen uiteindelijk verkocht wordt volgens haar Slimmer-Kopenformule. Die biedt een koper de mogelijkheid om een woning met korting te kopen en deze in ruil daarvoor aan Trudo terug te verkopen bij het verlaten ervan. Trudo-directeur Theo van Kroonenburg: "Op die manier blijven die woningen ook op de langere beschikbaar voor de lagere inkomens."

Laat je reactie achter