Mbo-student Damon gaat voor EK-titel Boulanger: 'Dit is mijn passie'
Kneden, precies lang genoeg laten rijzen en mooi afbakken. De 20-jarige Damon van den Berg is er nu al goed in. In september moet hij alles echt tot in de perfectie beheersen. De student van het Summa College is al Nederlands kampioen en gaat dan meedoen aan het Europees Kampioenschap voor beroepen, in de categorie Boulanger.
Waar andere studenten hun vakantie vieren op Chersonissos, Albufeira of Salou, staat Damon de hele zomer te bakken. Hij wil op en top voorbereid zijn, op wat hij in september moet gaan maken. "Dit is gewoon echt mijn passie. Ik ben iedere dag 8 uur aan het bakken en als ik thuiskom ben ik bezig met mijn portfolio en het verfijnen van de recepten. Dat komt er ook nog allemaal bij kijken."
Damon smult van het vak en dat bakken is hem dan ook met de paplepel ingegoten. "Als kind ging ik met mijn moeder bakken. Dan werd het vaak een taart of een cake. En op een gegeven moment kocht ik zelfs mijn eigen keukenapparatuur. Daar is die passie eigenlijk begonnen. Vrienden van mijn ouders kwamen dan naar mij toe als ze een taart wilde voor hun zoon of dochter", vertelt hij.
"Uiteindelijk ben ik naar de bakker in mijn dorp gegaan en heb ik hem mijn cv gegeven. Toen ik op schoolkamp was, heeft hij mij opgebeld en heb ik daar alle fijne kneepjes van het vak geleerd."
Boulanger
Eenmaal uit de bakkerij wilde Damon toch nog een stap verder en koos hij voor de opleiding Boulanger. "Het is eigenlijk de wat luxere versie. Het gaat hier echt om broodsoorten, zoals desembroden en olijfbroden. Hier hoef ik niet 's nachts mijn bed voor uit. Het is één van de redenen waarom ik toch niet verder ben gegaan in de bakkerij."
"Het brood laat ik namelijk 's nachts rijzen en dan kan ik er de volgende dag mee verder. Zo kan ik toch bakker blijven en mijn passie uitvoeren."
Europees kampioenschap
In september strijdt Damon tegen kandidaten uit ruim 20 andere landen om de Europese titel in Polen. Hij mag dan perfect zijn voorbereid, de toekomstige Boulanger moet ook een beetje geluk hebben. Want wat hij moet bakken blijft tot het laatste moment een verrassing. "We krijgen de keuze uit een burger, voor op een tuinfeest, een quiche of cake op gistbasis. Daarbij krijgen we op locatie te horen welke geheime ingrediënten we moeten gebruiken. Dat is een selectie uit ruim 30 ingrediënten."
"Natuurlijk is het wennen dat je niet precies weet wat je mag gaan maken, maar ik weet welke ingrediënten er allemaal zijn en daar kan ik nu juist goed op oefenen. Ik denk wel dat ik een kans maak om te winnen, maar ik ben echt wel trots op wat ik nu allemaal al heb bereikt."
Laat je reactie achter