Buitenlandse studenten Adèle en Noam wonen noodgedwongen in een tent
Wonen in een tent in de achtertuin van een woning, simpelweg omdat er geen kamer of studio te vinden is in Eindhoven. Dat is de harde realiteit voor de buitenlandse studenten Adèle (21) en Noam (19), want studenten moeten vaak jarenlang wachten op een eigen plek.
"Ik wist dat het vinden van woonruimte een uitdaging zou worden, maar dat het zo erg zou zijn, had ik niet verwacht", zegt de Amerikaanse studente Noam. "Toen ik naar Nederland kwam, dacht ik dat wennen aan alle fietsen de grootste uitdaging zou zijn, maar ik had het mis."
In het eerste jaar van haar studie aan de Design Academy woonde ze nog samen met haar medestudent en tentgenoot Adèle op kamers. Maar op die plek kon ze maar één jaar blijven, dus werd al vroeg begonnen met de zoektocht naar andere woonruimte. Dat bleek lastiger te zijn dan gedacht. "We probeerden het onder meer via Facebookgroepen, recent afgestudeerden, de onderwijsinstelling en de gemeente", somt de Franse studente hun pogingen op. Zonder succes, want maanden later zit het tweetal nog steeds zonder een eigen plek.
Tent in de achtertuin
Uit pure wanhoop trok het duo in een tent in de achtertuin van een woonhuis van bevriende studenten. De exacte locatie moet geheim blijven, want de huisbaas weet er niet van en bovendien is het illegaal. Maar, zo benadrukt het tweetal, op straat slapen is géén optie. In het begin voelde wonen in een tent voor de twee als een avontuur, maar na een aantal weken is het leuke ervanaf. Met de naderende winter wordt het namelijk steeds kouder, daarom liggen er inmiddels al vijf dekens op bed. Maar niet alleen de kou speelt zijn parten.
"Door mijn woonsituatie ben ik veel emotioneler en merk dat het soms moeilijk is om me te concentreren tijdens de les. Met mijn hoofd ben ik toch telkens bezig met wat de toekomst brengt", aldus Noam. Die toekomst is ongewis, want buiten slapen in de winter is geen optie, beseft ook het tweetal. "We hopen dat we dan van huis naar huis kunnen gaan, maar ook dat is onzeker. Hopelijk komt er snel een oplossing voor mensen zoals ons", zegt Adèle.
Tekst gaat verder onder de video
In de steek gelaten
Want tot op heden voelen de studenten zich in de steek gelaten. "We krijgen automatische reacties van school en de gemeente. Niemand helpt ons, maar wijst naar elkaar of zegt dat het zo'n groot probleem is dat ze daar niets aan kunnen veranderen."
De gemeente Eindhoven erkent het probleem, maar zegt dat er op korte termijn geen oplossing is. Wel worden alle zeilen bijgezet om de studenten te helpen, want slapen in een tent kan volgens wethouder Wonen Mieke Verhees niet de bedoeling zijn.
"Dat is natuurlijk verschrikkelijk. We proberen dan ook tot een oplossing te komen. Zo worden er tijdelijke woningen gebouwd, overleggen we met onderwijsinstellingen en hebben we regels versoepeld zodat inwoners makkelijker een student in huis kunnen nemen."
Om hoeveel studenten het precies gaat, is onbekend. Begin oktober ontvangt de gemeente de exacte cijfers.
Laat je reactie achter